-Ricottás-Spinatós Ravioli Recept – Ízletes Tésztaétel Olasz Konyhából

 

"Ricottás-spenótos ravioli, zsályás vajas szósszal, tálalva parmezánnal."-"Ricotta and spinach ravioli with sage butter sauce, served with Parmesan."

Ricottás-Spinatós Ravioli Recept (4 főre)

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 400 g liszt (00 típusú)

  • 4 nagy tojás

  • 1 csipet só

Töltelékhez:
  • 250 g ricotta sajt

  • 200 g friss spenót (párolva és apróra vágva)

  • 50 g reszelt parmezán

  • 1 tojássárgája

  • 1 gerezd fokhagyma (aprítva)

  • Só és bors ízlés szerint

  • Egy csipet szerecsendió (opcionális)

Szószhoz:
  • 100 g vaj

  • 10-12 zsályalevél

  • Só és bors ízlés szerint

  • Reszelt parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:

Tészta:
  1. Tészta készítése:

    • A lisztet öntsd egy nagy tálba vagy a munkafelületre, és formázz közepébe egy mélyedést.

    • Törd bele a tojásokat, add hozzá a sót, majd keverd össze egy villával.

    • Dolgozd össze a tésztát kézzel, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10 perc).

    • Csavard fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.

Töltelék:
  1. Töltelék elkészítése:

    • Keverd össze a ricottát, a párolt és apróra vágott spenótot, a reszelt parmezánt, a tojássárgáját és az aprított fokhagymát.

    • Ízesítsd sóval, borssal és esetleg egy kis szerecsendióval.

    • Tedd félre a tölteléket.

Ravioli formázása:
  1. Tészta kinyújtása és ravioli formázása:

    • Nyújtsd ki a tésztát vékonyra (1-2 mm) lisztezett felületen.

    • Vágj ki belőle kb. 5 cm átmérőjű köröket vagy négyzeteket.

    • Helyezz egy kis kanál tölteléket minden tészta darabra.

    • Hajtsd félbe a tésztát, és a széleket nyomd össze villával vagy ujjaiddal, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.

Főzés:
  1. Ravioli főzése:

    • Forralj fel egy nagy fazék sós vizet.

    • Főzd a raviolikat adagokban 2-3 percig, amíg feljönnek a víz tetejére.

    • Szűrőkanállal vedd ki őket, és tedd félre.

Szósz:
  1. Szósz elkészítése:

    • Olvaszd meg a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon.

    • Add hozzá a zsályaleveleket, és pirítsd néhány percig, amíg illatos lesz.

    • Ízesítsd sóval és borssal.

Tálalás:
  1. Tálalás:

    • Tedd a raviolikat a vajas-zsályás szószba, és óvatosan forgasd össze, hogy mindegyik darab jól bevonódjon.

    • Szórj rá reszelt parmezánt, és azonnal tálald.


Íme néhány érdekesség a ravioliról:

  1. Ősi Eredet: A ravioli eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Az első írásos feljegyzések szerint már a 14. században is ismerték és készítették ezt az ételt Itáliában.

  2. Regionális Különbségek: Olaszország különböző régióiban más és más töltelékekkel készítik a raviolit. Például Észak-Olaszországban gyakori a húsos töltelék, míg Dél-Olaszországban gyakran készítenek sajtos vagy zöldséges változatot.

  3. Széles Választék: A ravioli tölteléke rendkívül változatos lehet. Népszerű töltelékek közé tartozik a ricotta és spenót, a gomba, a hús, a tenger gyümölcsei, vagy akár a dió és sajt kombinációja.

  4. Tészta Variációk: A ravioli tésztája hagyományosan tojásos tészta, de léteznek tojásmentes változatok is. A tészta vastagsága és formája is régiónként változhat.

  5. Szószok: A ravioli szószai is rendkívül változatosak lehetnek. A leggyakoribbak közé tartozik a paradicsomszósz, a vajas zsályás szósz, a tejszínes gombaszósz, és a pestó szósz.

  6. Nemzetközi Népszerűség: Bár a ravioli olasz eredetű, az egész világon népszerű. Számos országban különféle variációkat készítenek belőle, saját helyi ízek és hagyományok alapján.

  7. Ravioli Napon: Az Egyesült Államokban február 13-án ünneplik a Nemzeti Ravioli Napot, amikor az étel kedvelői különleges figyelmet szentelnek ennek az olasz finomságnak.

  8. Töltött Tészta: A ravioli egy a sok töltött tészta közül az olasz konyhában. Hasonló ételek közé tartozik például a tortellini, az agnolotti és az anolini.

  9. Könnyű Elkészítés: Bár a ravioli elkészítése időigényes lehet, a házi ravioli készítése egyre népszerűbb a főzni szeretők körében, különösen azért, mert így saját ízlésük szerint variálhatják a tölteléket és a szószt.

  10. Népszerű az Éttermekben: A ravioli számos olasz étterem kedvelt fogása, és sok helyen különleges, házi készítésű változatokat kínálnak, hogy a vendégek autentikus olasz élményben részesüljenek.

Megjegyzések