Hogyan készíts otthon friss baozi-t - Puha és ízletes gőzgombóc recept lépésről lépésre

 Hogyan készíts otthon friss baozi-t - Puha és ízletes gőzgombóc recept lépésről lépésre



A baozi, vagyis a kínai gőzgombóc, története több mint ezer évre nyúlik vissza, és szorosan kapcsolódik a kínai gasztronómia és kultúra gazdag hagyományaihoz. Az egyik legenda szerint Zhuge Liang, egy híres katonai stratégiai és politikus a Három Királyság korszakából (i.sz. 220-280), találta fel a baozi-t, amikor katonai hadjáratban volt. Az eredeti célja az volt, hogy az emberek áldozati ajándékként használják őket a helyi istenek kiengesztelésére.

A baozi többféle töltelékkel is készülhet, így például hússal, zöldségekkel, babkrémmel vagy édes töltelékkel. Különösen népszerűek a dim sum étkezések részeként, amikor különféle gőzgombócokat és más apró falatokat szolgálnak fel. Kína különböző régióiban különböző típusú baozi-k léteznek, például a Shanghai-ban népszerű húsos töltelékű „xiao long bao” vagy a Pekingben kedvelt „baozi”, amely gyakran édes töltelékeket tartalmaz.

A baozi nem csak ízletes, hanem kulturális jelentőséggel is bír, hiszen sok család készíti el ünnepi alkalmakra és hagyományos fesztiválok alkalmával. Készítése és fogyasztása közösségi élményt nyújt, amely összehozza az embereket. 

Íme egy egyszerű recept, amellyel otthon is könnyen elkészítheted:

A baozi, vagyis gőzgombóc, egy klasszikus kínai étel, amelyet különféle töltelékekkel készítenek. Íme egy egyszerű recept, amellyel otthon is könnyen elkészítheted:

A baozi, vagyis gőzgombóc, egy klasszikus kínai étel, amelyet különféle töltelékekkel készítenek. Íme egy egyszerű recept, amellyel otthon is könnyen elkészítheted:

Hozzávalók:

Tészta:

  • 300 g búzaliszt

  • 1 teáskanál cukor

  • 1/2 teáskanál só

  • 1 teáskanál száraz élesztő

  • 150 ml meleg víz

Töltelék (sertéshússal):

  • 300 g darált sertéshús

  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva

  • 2 evőkanál szójaszósz

  • 1 evőkanál osztrigaszósz

  • 1 evőkanál szezámolaj

  • 1 evőkanál apróra vágott újhagyma

  • 1 teáskanál cukor

  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Tészta készítése:

    • Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót és száraz élesztőt.

    • Fokozatosan add hozzá a meleg vizet, és gyúrd sima tésztává.

    • Takarjuk le a tálat egy nedves konyharuhával, és hagyjuk a tésztát kb. 1 órán át kelni, amíg duplájára nő.

  2. Töltelék elkészítése:

    • Egy tálban keverd össze a darált sertéshúst, apróra vágott fokhagymát, vöröshagymát, szójaszószt, osztrigaszószt, szezámolajat, újhagymát, cukrot, sót és borsot.

    • Jól dolgozd össze, hogy egyenletesen eloszoljanak az ízek.

  3. Baozi formázása:

    • Miután a tészta megkelt, oszd kisebb adagokra és formázz belőlük golyókat.

    • A tésztagolyókat nyújtsd ki kör alakúra, kb. 10 cm átmérőjűre.

    • Helyezd a töltelék egy részét a tészta közepére, majd hajtsd be a tészta széleit, és csípd össze a tetején, hogy bezárd a tölteléket.

  4. Gőzölés:

    • Helyezd a kész baozi-kat egy sütőpapírral bélelt gőzölőbe, és gőzöld őket kb. 15-20 percig, amíg a tészta meg nem fő.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Ez is érdekelhet: Hogyan készíts tökéletes dim sumot otthon - Egyszerű és finom dim sum recept lépésről lépésre                                                                 

Megjegyzések