-Hogyan készíts Parmigiana di Melanzane-t - Autentikus olasz recept lépésről lépésre

 Hogyan készíts Parmigiana di Melanzane-t - Autentikus olasz recept lépésről lépésre


"Rakott padlizsán paradicsomszósszal és sajtokkal rétegezve, Parmigiana di Melanzane-Layered eggplant with tomato sauce and cheeses, Parmigiana di Melanzane.


Parmigiana di Melanzane recept

Hozzávalók:

  • 2-3 nagyobb padlizsán, vékony szeletekre vágva

  • 3-4 evőkanál olívaolaj

  • 2-3 gerezd fokhagyma, összetörve

  • 1 nagy hagyma, apróra vágva

  • 2 doboz (kb. 800 g) konzerv paradicsom vagy 1 kg friss paradicsom, apróra vágva

  • 1 teáskanál szárított oregánó

  • 1 teáskanál szárított bazsalikom

  • Só és bors ízlés szerint

  • 300 g mozzarella sajt, felszeletelve

  • 100 g frissen reszelt parmezán sajt

  • Friss bazsalikomlevél díszítéshez (opcionális)

Elkészítés:

  1. Padlizsán előkészítése:

    • Szeleteld fel a padlizsánt vékony karikákra, majd szórj rá sót, és hagyd állni 30 percig, hogy a keserű íz eltávozzon.

    • Öblítsd le és töröld szárazra a padlizsán szeleteket.

    • Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (392°F).

    • Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, és süsd a padlizsán szeleteket mindkét oldalon aranybarnára, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa.

  2. Paradicsomszósz elkészítése:

    • Egy serpenyőben hevíts egy kis olívaolajat, add hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát, és párold üvegesre.

    • Add hozzá a konzerv vagy friss paradicsomot, és ízesítsd sóval, borssal, szárított oregánóval és bazsalikommal.

    • Főzd a szószt alacsony hőfokon kb. 20-30 percig, amíg sűrűvé válik.

  3. Rétegezés és sütés:

    • Egy sütőtál aljára kenj egy vékony réteg paradicsomszószt.

    • Helyezz egy réteg sült padlizsánt a szószra, majd tegyél rá mozzarella szeleteket és reszelt parmezánt.

    • Folytasd a rétegezést: paradicsomszósz, padlizsán, mozzarella, parmezán, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legfelső réteg legyen paradicsomszósz, mozzarella és parmezán.

    • Süsd előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, amíg a sajt aranybarnára olvad és a szósz bugyborékol.

  4. Tálalás:

    • Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni egy kicsit, majd díszítsd friss bazsalikomlevelekkel, ha szeretnéd.


A Parmigiana di Melanzane egy ízletes és történelmileg gazdag étel. Íme néhány érdekesség róla:

  1. Szicíliai Eredet: Bár az étel népszerűsége egész Olaszországban elterjedt, eredetileg Szicíliából származik. A szicíliai konyha jellegzetes eleme a padlizsán, így nem meglepő, hogy itt született meg ez a finomság.

  2. Nevezetes Neve: A "Parmigiana" elnevezés félrevezető lehet, mivel Parma városára utal. Azonban az étel nem innen származik. A név inkább a parmezán sajt használatára utal, amely fontos összetevője ennek a fogásnak.

  3. Padlizsán Története: A padlizsán Ázsiából került Európába, és a 14. század körül kezdett elterjedni Olaszországban. Eleinte tartottak a keserű ízétől és állítólagos mérgező hatásaitól, de idővel egyre népszerűbbé vált, és számos olasz recept alapjává vált.

  4. Rétegezési Technika: Az étel különlegessége a rétegezés technikájában rejlik. A padlizsán szeleteket először megsütik vagy grillezik, majd rétegekben helyezik el a paradicsomszósszal és a sajtokkal. Ez az eljárás garantálja az ízek és textúrák tökéletes egyensúlyát.

  5. Vegetáriánus Alternatíva: A Parmigiana di Melanzane kiváló vegetáriánus alternatíva a hagyományos rakott ételekhez képest, amelyek gyakran tartalmaznak húst. Ez az étel teljes értékű táplálék lehet, köszönhetően a padlizsán, a paradicsom és a sajt kombinációjának.



Megjegyzések