Hogyan készíts Parmigiana di Melanzane-t - Autentikus olasz recept lépésről lépésre
Parmigiana di Melanzane recept
Hozzávalók:
2-3 nagyobb padlizsán, vékony szeletekre vágva
3-4 evőkanál olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma, összetörve
1 nagy hagyma, apróra vágva
2 doboz (kb. 800 g) konzerv paradicsom vagy 1 kg friss paradicsom, apróra vágva
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított bazsalikom
Só és bors ízlés szerint
300 g mozzarella sajt, felszeletelve
100 g frissen reszelt parmezán sajt
Friss bazsalikomlevél díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
Padlizsán előkészítése:
Szeleteld fel a padlizsánt vékony karikákra, majd szórj rá sót, és hagyd állni 30 percig, hogy a keserű íz eltávozzon.
Öblítsd le és töröld szárazra a padlizsán szeleteket.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (392°F).
Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, és süsd a padlizsán szeleteket mindkét oldalon aranybarnára, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa.
Paradicsomszósz elkészítése:
Egy serpenyőben hevíts egy kis olívaolajat, add hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát, és párold üvegesre.
Add hozzá a konzerv vagy friss paradicsomot, és ízesítsd sóval, borssal, szárított oregánóval és bazsalikommal.
Főzd a szószt alacsony hőfokon kb. 20-30 percig, amíg sűrűvé válik.
Rétegezés és sütés:
Egy sütőtál aljára kenj egy vékony réteg paradicsomszószt.
Helyezz egy réteg sült padlizsánt a szószra, majd tegyél rá mozzarella szeleteket és reszelt parmezánt.
Folytasd a rétegezést: paradicsomszósz, padlizsán, mozzarella, parmezán, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legfelső réteg legyen paradicsomszósz, mozzarella és parmezán.
Süsd előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, amíg a sajt aranybarnára olvad és a szósz bugyborékol.
Tálalás:
Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni egy kicsit, majd díszítsd friss bazsalikomlevelekkel, ha szeretnéd.
A Parmigiana di Melanzane egy ízletes és történelmileg gazdag étel. Íme néhány érdekesség róla:
Szicíliai Eredet: Bár az étel népszerűsége egész Olaszországban elterjedt, eredetileg Szicíliából származik. A szicíliai konyha jellegzetes eleme a padlizsán, így nem meglepő, hogy itt született meg ez a finomság.
Nevezetes Neve: A "Parmigiana" elnevezés félrevezető lehet, mivel Parma városára utal. Azonban az étel nem innen származik. A név inkább a parmezán sajt használatára utal, amely fontos összetevője ennek a fogásnak.
Padlizsán Története: A padlizsán Ázsiából került Európába, és a 14. század körül kezdett elterjedni Olaszországban. Eleinte tartottak a keserű ízétől és állítólagos mérgező hatásaitól, de idővel egyre népszerűbbé vált, és számos olasz recept alapjává vált.
Rétegezési Technika: Az étel különlegessége a rétegezés technikájában rejlik. A padlizsán szeleteket először megsütik vagy grillezik, majd rétegekben helyezik el a paradicsomszósszal és a sajtokkal. Ez az eljárás garantálja az ízek és textúrák tökéletes egyensúlyát.
Vegetáriánus Alternatíva: A Parmigiana di Melanzane kiváló vegetáriánus alternatíva a hagyományos rakott ételekhez képest, amelyek gyakran tartalmaznak húst. Ez az étel teljes értékű táplálék lehet, köszönhetően a padlizsán, a paradicsom és a sajt kombinációjának.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése