Churros Recept 4 főre
Hozzávalók:
Churros tésztához:
1 csésze víz
1/2 csésze vaj
1 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 csésze liszt
3 nagy tojás
Növényi olaj a sütéshez
Fahéjas cukorhoz:
1/2 csésze cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
Csokoládé szószhoz (opcionális):
1 csésze tej
100 g étcsokoládé, apróra vágva
1 evőkanál cukor
1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
Tészta készítése:
Egy közepes méretű edényben forrald fel a vizet, vajat, cukrot és sót.
Amikor a keverék felforrt, vedd le a tűzről és add hozzá a lisztet. Keverd össze, amíg a tészta egy gombócot nem formál.
Tedd vissza az edényt a tűzre, és főzd alacsony hőmérsékleten még 1-2 percig, folyamatosan kevergetve.
Vedd le a tűzről, és hagyd kissé hűlni. Egyesével add hozzá a tojásokat, minden tojás után jól keverve, amíg a tészta sima és fényes nem lesz.
Sütés:
Melegítsd fel a növényi olajat egy mély serpenyőben vagy fritőzben kb. 180°C-ra.
Tedd a tésztát egy csillagcsöves habzsákba.
Nyomj kb. 10 cm hosszú csíkokat a forró olajba, és süsd aranybarnára, kb. 2-3 percig mindkét oldalon.
Szedd ki a churrosokat papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen.
Fahéjas cukor:
Egy tálban keverd össze a cukrot és az őrölt fahéjat.
Forgasd meg a forró churrosokat a fahéjas cukorban, amíg teljesen bevonják.
Csokoládé szósz (opcionális):
Melegítsd fel a tejet egy kis edényben, de ne forrald fel.
Add hozzá az apróra vágott csokoládét, a cukrot és a vaníliát, és kevergesd, amíg a csokoládé teljesen felolvad és a szósz sima lesz.
Tálalás:
Tálald a meleg churrosokat frissen, a csokoládé- vagy karamellszósszal. A churros remekül illik egy csésze forró csokoládé mellé is reggeliként.
Íme néhány érdekesség a churrosról, amit érdemes tudni:
Eredet: A churros eredetileg Spanyolországból származik, de népszerűsége gyorsan elterjedt Latin-Amerikában is, különösen Mexikóban. A spanyolok hozták magukkal a receptet az Újvilágba.
Népszerű reggeli: Bár a churros gyakran desszertként is fogyasztják, Spanyolországban és Latin-Amerikában népszerű reggelinek számít. Gyakran forró csokoládéval vagy kávéval tálalják.
Hasonló ételek: A churros hasonlít az amerikai fánkra, de az elkészítési módja és a textúrája különbözik. A churros tészta ropogósabb és könnyebb, míg a fánk tésztája puhább és élesztős.
Változatos feltétek: A klasszikus fahéjas cukor mellett a churros különféle szószokkal tálalható, mint például csokoládé-, karamell-, vanília- vagy gyümölcsszószokkal. Emellett vannak sós verziók is, például sajtos vagy kolbászos churrosok.
Nemzetközi népszerűség: A churros világszerte népszerűvé vált, és számos országban megtalálhatóak helyi változatai. Például Portugáliában a churros népszerű utcai étel, míg az USA-ban gyakran vidámparkokban és vásárokban árulják.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése