Gyudon Recept: Ízletes és Egyszerű Egytálétel Marhahússal
Gyudon Recept /4 fő részére/
Hozzávalók:
500 g marhahús (vékonyra szeletelve)
1 közepes hagyma (félkarikára vágva)
2 csésze főtt rizs
1/4 csésze szójaszósz
1/4 csésze mirin
1/4 csésze cukor
1 csésze víz
1 evőkanál növényi olaj
2 tojás (opcionális)
Friss gyömbér (reszelve, opcionális)
Zöldhagyma (apróra vágva, díszítéshez)
Savanyított gyömbér (gari) vagy tsukemono (pácolt zöldségek, opcionális)
Elkészítés:
Előkészítés: Vágd vékony szeletekre a marhahúst, és szeleteld fel a hagymát félkarikára.
Főzés: Forrósítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és párold, amíg áttetszővé nem válik.
Hús és Ízesítők: Add hozzá a szeletelt marhahúst a hagymához, és párold, amíg a hús barnulni kezd. Öntsd rá a szójaszószt, mirint, cukrot, vizet és ízlés szerint egy kevés reszelt gyömbért. Keverd össze alaposan, és forrald fel.
Lassú Főzés: Amint a keverék felforrt, csökkentsd a lángot, és hagyd lassú tűzön főni, amíg a hús teljesen megpuhul és az ízek összeérnek, kb. 10-15 percig.
Tojás (opcionális): Ha tojással szeretnéd gazdagítani a gyudont, külön serpenyőben készítsd el a tükörtojást vagy buggyantott tojást.
Tálalás: Tegyél egy adag főtt rizst egy tálba. Halmozd rá a párolt marhahúst és a hagymát a szószával együtt. Helyezd rá a tükörtojást vagy buggyantott tojást (ha használsz), majd díszítsd apróra vágott zöldhagymával és savanyított gyömbérrel vagy pácolt zöldségekkel.
Tipp:
Különböző zöldségekkel, például borsóval, répával vagy gombával is variálhatod a gyudont, hogy még gazdagabb ízvilágot kapj.
A marhahús mellett más húsokat is használhatsz, például sertéshúst vagy csirkét.
Érdekesség a gyudonról:
A gyudon, vagyis a "marhahúsos rizstál" eredetileg a 19. század végén jelent meg Japánban, és azóta is az egyik legnépszerűbb gyorsétel az országban. Az étel egyszerűsége és ízletessége miatt vált közkedveltté, és sok japán gyorsétteremlánc – mint például a Yoshinoya – specializálódott a gyudon különböző variációinak kínálatára. A gyudon népszerűsége pedig túllépett Japán határain, és világszerte sokak kedvencévé vált, különösen azok körében, akik gyors és tápláló ételeket keresnek.
Ez is érdekelhet: Hogyan készíts Takoyaki-t - Autentikus japán recept lépésről lépésre
Megjegyzések
Megjegyzés küldése