Autentikus és Ropogós Chow Mein Recept: Gyors és Egészséges Ázsiai Éttermi Ízvilág
Chow Mein Recept /2 fő részére/
Hozzávalók:
200 g chow mein tészta
2 evőkanál növényi olaj
1 hagyma, vékony szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
1 sárgarépa, vékony csíkokra vágva
1 paprika, csíkokra vágva (piros, sárga vagy zöld)
100 g fehér káposzta, vékonyra szeletelve
100 g csirkemell, vékony csíkokra vágva (vagy garnéla, tofu)
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál osztrigaszósz
1 evőkanál hoisin szósz
1 teáskanál szezámolaj
Só és bors ízlés szerint
Vágott zöldhagyma és szezámmag a díszítéshez
Elkészítés:
Előkészítés:
Főzd meg a chow mein tésztát a csomagoláson található utasítások szerint, majd öblítsd le hideg vízzel és csöpögtesd le jól.
Csirke (vagy garnéla, tofu) előkészítése:
Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevíts fel 1 evőkanál növényi olajat közepes-magas hőfokon. Add hozzá a csirkemell csíkokat és pirítsd, amíg aranybarna nem lesz, kb. 5-7 perc. Ha garnélát vagy tofut használsz, ugyanígy járj el. Vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
Zöldségek pirítása:
Ugyanabban a serpenyőben hevíts fel további 1 evőkanál növényi olajat. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsd illatosra, kb. 1 percig. Tedd hozzá a sárgarépát, a paprikát és a káposztát. Süssük, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, de még ropogósak maradnak, kb. 5 percig.
Tészta pirítása:
Add hozzá a tésztát a serpenyőbe, és pirítsd, amíg enyhén ropogós lesz, kb. 2-3 percig.
Szósz hozzáadása:
Keverd össze a szójaszószt, osztrigaszószt, hoisin szószt és szezámolajat egy kis tálban. Öntsd rá a szószt a tésztára és zöldségekre, jól keverd össze.
Csirke és tálalás:
Add hozzá a korábban elkészített csirkemell csíkokat a serpenyőbe, és jól keverd össze. Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.
Chow Mein Érdekességek
Történelmi gyökerek: A chow mein kifejezés kínai eredetű, jelentése "sült tészta". Az étel népszerűségének egy része annak köszönhető, hogy könnyen elkészíthető és számtalan változatban elérhető, beleértve a különféle húsokat, zöldségeket és tofuval készült változatokat.
Amerikai népszerűség: Az Egyesült Államokban a chow mein az 1800-as évek vége felé vált népszerűvé a kínai bevándorlóknak köszönhetően, akik magukkal hozták hazájuk ízvilágát. A chow mein ma is az egyik legkedveltebb kínai étel az amerikai éttermekben.
Különböző változatok: Bár a chow mein alapvetően pirított tésztaételeket jelent, számos regionális változata létezik. Például a Kantonban és Hongkongban a tésztát ropogósra sütik, míg Észak-Kínában gyakran puhábbra főzik.
Ropogós textúra: A chow mein egyedülálló ropogós textúráját a tészta megfelelő sütési technikájával érik el. Ezt a ropogós állagot gyakran különösen nagyra értékelik az ételek rajongói.
Ez is érdekelhet: -Hogyan készíts Mapo Tofu-t - Autentikus szecsuáni recept lépésről lépésre
Megjegyzések
Megjegyzés küldése