Lasagna Recept – Klasszikus Olasz Ízek Könnyedén Elkészítve
Hozzávalók:
Húsos Ragu:
500 g darált marhahús
1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
800 g konzerv paradicsom (darált vagy kockázott)
2 evőkanál paradicsompüré
1 pohár vörösbor (opcionális)
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított bazsalikom
Só és bors ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj
Besamel Mártás:
50 g vaj
50 g liszt
600 ml tej
Egy csipet szerecsendió
Só és bors ízlés szerint
Összeállításhoz:
12 lasagna lap
200 g reszelt mozzarella sajt
50 g reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
Húsos Ragu:
Hagyma és fokhagyma pirítása: Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsuk üvegesre.
Hús hozzáadása: Adjuk hozzá a darált marhahúst, és pirítsuk, amíg barnára sül. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Paradicsom és fűszerek: Adjuk hozzá a paradicsompürét, a konzerv paradicsomot, az oregánót és a bazsalikomot. Öntsük bele a vörösbort (ha használunk), és főzzük lassú tűzön kb. 30-40 percig, amíg a ragu sűrűsödik és az ízek összeérnek.
Besamel Mártás:
Vaj és liszt: Egy közepes lábosban olvasszuk meg a vajat, majd szórjuk bele a lisztet, és folyamatos keverés mellett készítsünk világos rántást.
Tej hozzáadása: Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, folyamatosan keverve, hogy sima, csomómentes mártást kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
Lasagna Összeállítása:
Előmelegítés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Rétegezés: Egy nagy tepsit vagy sütőtálat kivajazunk. Kezdjük egy réteg húsos raguval, majd tegyünk rá egy réteg lasagna lapot. Kenjük meg besamel mártással, majd szórjuk meg reszelt mozzarellával. Ismételjük meg a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók, az utolsó réteg besamel mártás legyen.
Parmezán: Szórjuk meg a tetejét reszelt parmezán sajttal.
Sütés: Süssük az előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, amíg a sajt aranybarnára sül, és a lasagna buborékol.
Tálalás:
Hagyjuk a lasagnát pihenni kb. 10 percig sütés után, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Melegen tálaljuk, és élvezzük az ízletes rétegeket!
Ez a klasszikus olasz lasagna garantáltan elnyeri majd a család és barátok tetszését! Jó étvágyat!
Érdekesség:
Lasagna története nagyon érdekes. Az étel eredete az ókori Rómáig nyúlik vissza, ahol egy hasonló ételt, a „lagana”-t készítették, mely réteges tésztából állt. Azonban a modern lasagna, amit ma ismerünk, Észak-Olaszországban, Emilia-Romagna régióban jött létre.
Egy különleges tény, hogy a lasagna lapok elkészítése igazi mesterség, különösen ha friss tésztával dolgozunk. Az autentikus olasz lasagna többnyire házi készítésű lasagna lapokból készül, amelyek tojásos tésztából vannak, és ezek a lapok sokszor zöld színűek, mert spenóttal színesítik őket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése