Lasagna Recept – Klasszikus Olasz Ízek Könnyedén Elkészítve

 

Lasagna Recept – Klasszikus Olasz Ízek Könnyedén Elkészítve



Hozzávalók:

Húsos Ragu:
  • 500 g darált marhahús

  • 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva

  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

  • 800 g konzerv paradicsom (darált vagy kockázott)

  • 2 evőkanál paradicsompüré

  • 1 pohár vörösbor (opcionális)

  • 1 teáskanál szárított oregánó

  • 1 teáskanál szárított bazsalikom

  • Só és bors ízlés szerint

  • 2 evőkanál olívaolaj

Besamel Mártás:
  • 50 g vaj

  • 50 g liszt

  • 600 ml tej

  • Egy csipet szerecsendió

  • Só és bors ízlés szerint

Összeállításhoz:
  • 12 lasagna lap

  • 200 g reszelt mozzarella sajt

  • 50 g reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Húsos Ragu:
  1. Hagyma és fokhagyma pirítása: Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsuk üvegesre.

  2. Hús hozzáadása: Adjuk hozzá a darált marhahúst, és pirítsuk, amíg barnára sül. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

  3. Paradicsom és fűszerek: Adjuk hozzá a paradicsompürét, a konzerv paradicsomot, az oregánót és a bazsalikomot. Öntsük bele a vörösbort (ha használunk), és főzzük lassú tűzön kb. 30-40 percig, amíg a ragu sűrűsödik és az ízek összeérnek.

Besamel Mártás:
  1. Vaj és liszt: Egy közepes lábosban olvasszuk meg a vajat, majd szórjuk bele a lisztet, és folyamatos keverés mellett készítsünk világos rántást.

  2. Tej hozzáadása: Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, folyamatosan keverve, hogy sima, csomómentes mártást kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.

Lasagna Összeállítása:
  1. Előmelegítés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

  2. Rétegezés: Egy nagy tepsit vagy sütőtálat kivajazunk. Kezdjük egy réteg húsos raguval, majd tegyünk rá egy réteg lasagna lapot. Kenjük meg besamel mártással, majd szórjuk meg reszelt mozzarellával. Ismételjük meg a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók, az utolsó réteg besamel mártás legyen.

  3. Parmezán: Szórjuk meg a tetejét reszelt parmezán sajttal.

  4. Sütés: Süssük az előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, amíg a sajt aranybarnára sül, és a lasagna buborékol.

Tálalás:
  • Hagyjuk a lasagnát pihenni kb. 10 percig sütés után, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Melegen tálaljuk, és élvezzük az ízletes rétegeket!

Ez a klasszikus olasz lasagna garantáltan elnyeri majd a család és barátok tetszését! Jó étvágyat!

Érdekesség:

Lasagna története nagyon érdekes. Az étel eredete az ókori Rómáig nyúlik vissza, ahol egy hasonló ételt, a „lagana”-t készítették, mely réteges tésztából állt. Azonban a modern lasagna, amit ma ismerünk, Észak-Olaszországban, Emilia-Romagna régióban jött létre.

Egy különleges tény, hogy a lasagna lapok elkészítése igazi mesterség, különösen ha friss tésztával dolgozunk. Az autentikus olasz lasagna többnyire házi készítésű lasagna lapokból készül, amelyek tojásos tésztából vannak, és ezek a lapok sokszor zöld színűek, mert spenóttal színesítik őket.

Ez is érdekelhet: Spaghetti Carbonara Receptje

Megjegyzések