Egyszerű és Finom Burrito Recept – Ízletes Mexikói Fogás Otthonra
Hozzávalók:
Töltelék:
500 g darált marhahús (vagy csirkehús)
1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 piros paprika, apró kockákra vágva
1 doboz fekete bab, lecsöpögtetve és öblítve
1 csésze kukorica (fagyasztott vagy friss)
2 csésze főtt rizs
1 doboz paradicsomszósz
1 evőkanál taco fűszerkeverék (vagy házilag keverve: chili por, kömény, paprika, oregano, fokhagyma por, hagyma por, cayenne bors)
Só és bors ízlés szerint
1 evőkanál olívaolaj
Burrito összeállítása:
Nagy lisztes tortilla lapok
Reszelt sajt (cheddar vagy mozzarella)
Friss koriander, aprítva (opcionális)
Tejföl vagy joghurt (opcionális)
Guacamole vagy avokádószeletek (opcionális)
Salsa (opcionális)
Elkészítés:
Töltelék:
Hagyma és fokhagyma pirítása: Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és pirítsuk üvegesre.
Hús hozzáadása: Tegyük hozzá a darált marhahúst, és pirítsuk barnára. Ízesítsük sóval és borssal.
Zöldségek és fűszerek: Adjuk hozzá a piros paprikát, fekete babot, kukoricát és főtt rizst. Szórjuk meg a taco fűszerkeverékkel, és keverjük össze. Öntsük hozzá a paradicsomszószt, és főzzük még néhány percig, amíg az összes íz összeér.
Burrito összeállítása:
Tortilla melegítése: Melegítsük fel a tortilla lapokat serpenyőben vagy mikróban, hogy rugalmassá váljanak.
Töltelék elhelyezése: Helyezzünk egy adag húsos tölteléket a tortilla közepére. Szórjunk rá reszelt sajtot, friss koriandert, majd adjunk hozzá egy kanál tejfölt vagy joghurtot, guacamolét vagy avokádószeleteket és salsát ízlés szerint.
Tekerés: Hajtsuk fel a tortilla alsó részét a töltelék felett, majd a két oldalát, és végül tekerjük fel szorosan.
Tálalás:
Az elkészült burritókat melegen tálaljuk, és élvezzük az ízeket!
Ez a burrito recept egyszerűen elkészíthető és rendkívül finom. Jó étvágyat!
Érdekesség:
A burrito Mexikó és Észak-Amerika egyik legnépszerűbb ételének számít. Eredete egészen a 19. századig nyúlik vissza, ahol a mexikói katonák gyakran ették ezt a tápanyagdús és könnyen szállítható ételt. A „burrito” szó jelentése spanyolul „kis szamár”, és a név eredete körül több elmélet is kering. Az egyik legnépszerűbb történet szerint egy utcai árus, aki szamarán szállította az ételt, azért nevezte el így, mert a szamár hátán vitték a burritókat.
Egy másik érdekes tény, hogy a modern burrito a tex-mex konyha egyik alapétele lett, amely a texasi és mexikói ízek ötvözete. Az évek során számtalan variációja született, beleértve a vegetáriánus, vegán és tenger gyümölcseivel töltött változatokat is. Az amerikai Burrito Day április első csütörtökén van, ami jelzi, mennyire beépült a kultúrába és milyen népszerűvé vált az évek során.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése