Hogyan készíts töltött káposztát - Tradicionális magyar recept lépésről lépésre
Hozzávalók:
1 nagy fej savanyú káposzta vagy 1 kg savanyú káposzta (vagy friss káposzta, amit előzőleg besavanyítottunk)
500 g darált sertéshús
100 g rizs
1 fej vöröshagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 tojás
200 g füstölt kolbász, szeletekre vágva
200 g füstölt szalonna, kockára vágva
1 evőkanál pirospaprika
Só és bors ízlés szerint
2 babérlevél
1 liter paradicsomlé
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Ha friss káposztát használsz, tedd sós vízbe, és főzd meg kissé, majd hűtsd le és válaszd le a leveleket.
A darált húst keverd össze a finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával, rizzsel, tojással, pirospaprikával, sóval és borssal.
Töltsd meg a káposztaleveleket a húsos keverékkel, és tekerd fel őket szorosan.
Egy nagy lábas aljára helyezd a kockára vágott szalonnát és egy réteg savanyú káposztát. Rakd rá a töltött káposztaleveleket és a kolbászszeleteket.
Fedd be a maradék savanyú káposztával, és öntsd rá a paradicsomlevet. Adj hozzá babérlevelet és sót ízlés szerint.
Öntsd rá az olajat, majd fedő alatt főzd lassú tűzön kb. 2-3 órán át, amíg a káposzta és a töltelék megpuhul.
Tálald forrón, friss kenyérrel és tejföllel. Érdekesség: A töltött káposzta nem csak Magyarországon, hanem más kelet-európai országokban is nagy népszerűségnek örvend. Az étel eredete valószínűleg az oszmán török időkig nyúlik vissza, amikor hasonló ételek, mint például a török "sarma", elterjedtek a Balkánon és Kelet-Európában.
Egy érdekesség a töltött káposztáról, hogy számos variációja létezik. Például Erdélyben gyakran készítik kukoricaliszttel, és székelykáposztának nevezik. Ugyanakkor a karácsonyi ünnepek alatt hagyományosan készített töltött káposzta különösen népszerű Magyarországon, és sok családnak megvan a saját, generációkon átöröklődő receptje.
A töltött káposzta hosszú ideig történő lassú főzése különleges ízt és textúrát ad az ételnek, amelyet az emberek szerte a világon élveznek. Különösen a hidegebb hónapokban nyújt melengető és tápláló étkezést. Ez is érdekelhet: Hortobágyi Palacsinta Recept – Hagyományos Magyar Ízek Otthon
Megjegyzések
Megjegyzés küldése