Hogyan készíts töltött káposztát - Tradicionális magyar recept lépésről lépésre

 Hogyan készíts töltött káposztát - Tradicionális magyar recept lépésről lépésre



Hozzávalók:

  • 1 nagy fej savanyú káposzta vagy 1 kg savanyú káposzta (vagy friss káposzta, amit előzőleg besavanyítottunk)

  • 500 g darált sertéshús

  • 100 g rizs

  • 1 fej vöröshagyma, finomra vágva

  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

  • 1 tojás

  • 200 g füstölt kolbász, szeletekre vágva

  • 200 g füstölt szalonna, kockára vágva

  • 1 evőkanál pirospaprika

  • Só és bors ízlés szerint

  • 2 babérlevél

  • 1 liter paradicsomlé

  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. Ha friss káposztát használsz, tedd sós vízbe, és főzd meg kissé, majd hűtsd le és válaszd le a leveleket.

  2. A darált húst keverd össze a finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával, rizzsel, tojással, pirospaprikával, sóval és borssal.

  3. Töltsd meg a káposztaleveleket a húsos keverékkel, és tekerd fel őket szorosan.

  4. Egy nagy lábas aljára helyezd a kockára vágott szalonnát és egy réteg savanyú káposztát. Rakd rá a töltött káposztaleveleket és a kolbászszeleteket.

  5. Fedd be a maradék savanyú káposztával, és öntsd rá a paradicsomlevet. Adj hozzá babérlevelet és sót ízlés szerint.

  6. Öntsd rá az olajat, majd fedő alatt főzd lassú tűzön kb. 2-3 órán át, amíg a káposzta és a töltelék megpuhul.

  7. Tálald forrón, friss kenyérrel és tejföllel.                                                                                                                                                                                                                                                         Érdekesség:                                                                                                                                                                                                                                                                                                     A töltött káposzta nem csak Magyarországon, hanem más kelet-európai országokban is nagy népszerűségnek örvend. Az étel eredete valószínűleg az oszmán török időkig nyúlik vissza, amikor hasonló ételek, mint például a török "sarma", elterjedtek a Balkánon és Kelet-Európában.

    Egy érdekesség a töltött káposztáról, hogy számos variációja létezik. Például Erdélyben gyakran készítik kukoricaliszttel, és székelykáposztának nevezik. Ugyanakkor a karácsonyi ünnepek alatt hagyományosan készített töltött káposzta különösen népszerű Magyarországon, és sok családnak megvan a saját, generációkon átöröklődő receptje.

    A töltött káposzta hosszú ideig történő lassú főzése különleges ízt és textúrát ad az ételnek, amelyet az emberek szerte a világon élveznek. Különösen a hidegebb hónapokban nyújt melengető és tápláló étkezést.                                                                                                                                                                                                                                                                         Ez is érdekelhet: Hortobágyi Palacsinta Recept – Hagyományos Magyar Ízek Otthon

Megjegyzések