Hogyan készíts autentikus indiai Biryani - Tradicionális Csirke Biryani Recept lépésről lépésre
Hozzávalók:
500 g basmati rizs
500 g csirkehús (comb vagy mell), kockára vágva
2 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
2 paradicsom, apróra vágva
1 pohár joghurt
1 evőkanál gyömbér-fokhagyma paszta
2 zöld chili, felaprítva
1 evőkanál bogyós gyümölcs keverék (mazsola és kesudió)
2 evőkanál ghee vagy növényi olaj
1 rúd fahéj
4 szegfűszeg
4 zöld kardamom
2 babérlevél
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál kömény
1 teáskanál koriander
1 teáskanál garam masala
Só ízlés szerint
Friss koriander és menta levelek díszítéshez
Elkészítés:
Mossuk át a basmati rizst többször hideg vízben, majd áztassuk be 30 percig. Csepegtessük le.
Melegítsük fel a ghee-t vagy az olajat egy nagy fazékban, és adjuk hozzá a fahéjat, szegfűszeget, kardamomot és babérlevelet. Pirítsuk őket néhány másodpercig.
Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, és süssük aranybarnára.
Tegyük bele a gyömbér-fokhagyma pasztát és a zöld chiliket, majd pirítsuk még 2-3 percig.
Adjuk hozzá a csirkehúst, és süssük, amíg kifehéredik.
Tegyük bele az apróra vágott paradicsomot, kurkumát, köményt, koriandert, garam masalát és sót. Keverjük össze alaposan.
Adjuk hozzá a joghurtot, és főzzük 5-7 percig, amíg a csirke majdnem megfő.
Egy másik fazékban forraljuk fel a vizet, és főzzük meg benne a lecsöpögtetett basmati rizst 70%-ra (ne főzzük teljesen készre).
Rétegezzük a félig főtt rizst és a csirkés keveréket a nagy fazékban, kezdve a rizssel, majd a csirkével, és ismét a rizssel.
Szórjunk bogyós gyümölcs keveréket, friss koriandert és menta leveleket a rétegek közé.
Fedjük le a fazekat, és főzzük alacsony hőmérsékleten még 20-25 percig, amíg a rizs és a csirke teljesen megfő.
Szolgáljuk fel forrón, friss salátával vagy joghurttal. Érdekesség: A biryani egy igazán lenyűgöző és sokoldalú étel, amely gazdag történelmi és kulturális háttérrel rendelkezik. Az eredetét illetően több elmélet is létezik. Egyesek szerint Perzsiából származik, ahol egy hasonló, rizsből és húsból készült ételt, a "biryani" szóval emlegették. Innen terjedt el Indiába a mogulok hódítása alatt, és idővel az indiai konyha alapvető fogásává vált.
Érdekes tény, hogy Indiában számos régióban különböző variációi alakultak ki ennek az ételnek. Például a Hyderabadi biryani az egyik legismertebb, amelyet gyakran kecske- vagy bárányhússal készítenek, míg a Kolkata biryani egy kis burgonyával is gazdagítva van.
A biryani elkészítése során használt fűszerek kombinációja adja meg az étel jellegzetes ízét és aromáját. A sáfrány, a kardamom, a fahéj és a szegfűszeg mind hozzájárulnak ahhoz az egyedülálló ízvilághoz, amit csak a biryani nyújthat.
Tudtad, hogy a biryani még ma is rendkívül népszerű fogás Indiában, és gyakran különleges alkalmakkor, esküvőkön és ünnepeken szolgálják fel? Az étel elkészítése igazi művészet, amely generációról generációra száll. Ez is érdekelhet: Makhan Murg (Vajban sült csirke) Receptje
Megjegyzések
Megjegyzés küldése