Hogyan készíts otthon tamales-t - Autentikus mexikói gőzgombóc recept lépésről lépésre

 Hogyan készíts otthon tamales-t - Autentikus mexikói gőzgombóc recept lépésről lépésre

"Tamales gőzgombóc kukoricalevélben."-"Tamales steamed dumpling in corn husk."



A tamales egy hagyományos mexikói étel, amely különféle töltelékekkel készülhet. Íme egy alapvető recept a tamales elkészítéséhez:

Hozzávalók:

Tészta:

  • 2 csésze masa harina (kukoricaliszt)

  • 2 csésze csirke- vagy zöldségalaplé

  • 1 teáskanál sütőpor

  • 1/2 teáskanál só

  • 2/3 csésze sertészsír vagy növényi olaj

Töltelék:

  • 500 g főtt csirkehús vagy sertéshús, aprítva

  • 1 csésze zöld vagy piros salsa (vagy kedvenc szószod)

  • 1 csésze reszelt sajt (opcionális)

  • Kukorica- vagy banánlevelek a csomagoláshoz

Elkészítés:

  1. Készítsd elő a leveleket:

    • Áztasd a kukoricaleveleket forró vízben, amíg hajlékonnyá nem válnak (kb. 30 perc). Ha banánleveleket használsz, vágd őket nagyobb darabokra, és öblítsd le meleg vízben.

  2. Tészta elkészítése:

    • Egy nagy tálban keverd össze a masa harina-t, sütőport és sót.

    • Add hozzá a sertészsírt vagy olajat, és keverd simára.

    • Fokozatosan add hozzá a csirke- vagy zöldségalaplevet, és keverd addig, amíg puha, de formázható tésztát nem kapsz.

  3. Töltelék elkészítése:

    • Keverd össze az aprított húst a salsával és reszelt sajttal (ha használsz).

  4. Tamales összeállítása:

    • Teríts el egy kanálnyi tésztát a kukorica- vagy banánlevél közepén.

    • Helyezz egy kis adag tölteléket a tésztára.

    • Hajtsd be a levél széleit, majd csomagold össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    • Ha kukoricaleveleket használsz, kötheted őket egy darab konyhai zsinórral, hogy biztosan zárva maradjanak.

  5. Gőzölés:

    • Helyezd a tamales-eket egy gőzölőbe, és gőzöld őket közepes lángon kb. 1-1,5 órán át, amíg a tészta meg nem szilárdul és könnyen leválik a levélről. 

 A tamales egy nagyon régi és kedvelt mexikói étel, amely több mint 5000 éves múltra tekint vissza. 
Az ősi Mesoamerikai kultúrák, mint az aztékok, a maják és az olmékok, már készítették és fogyasztották a tamales különféle változatait. Az étel népszerűsége a mai napig töretlen, és Mexikó egyik nemzeti ételének számít. A tamales készítése egy közösségi tevékenység is lehet, különösen az ünnepi időszakokban. A családok és barátok gyakran összegyűlnek, hogy együtt készítsék el ezeket a finom gőzgombócokat, megosztva egymással a különféle recepteket és hagyományokat. Az alaprecept sokféleképpen variálható, különféle töltelékekkel, mint például hús, sajt, zöldség vagy édes krémek. Érdekesség továbbá, hogy a tamales nem csak Mexikóban népszerű, hanem Közép- és Dél-Amerika más országaiban is megtalálható különböző változatokban. Például Salvadorban a tamales-t gyakran banánlevélbe csomagolják, míg Peruban hallal és olajbogyóval is töltik.                                                                                                                                                     
Ez is érdekelhet: Hogyan készíts Chiles en Nogada - Tradicionális mexikói recept lépésről lépésre

Megjegyzések