Hogyan készíts Ossobuco-t - Autentikus olasz recept lépésről lépésre Risotto alla Milanese-val

 Hogyan készíts Ossobuco-t - Autentikus olasz recept lépésről lépésre Risotto alla Milanese-val

"Ossobuco risotto alla Milanese-val."-"Ossobuco with Risotto alla Milanese."


Az Ossobuco egy ízletes és gazdag olasz étel, amely borjúlábszárból készül és lassan párolódik fehérborral, paradicsommal és zöldségekkel. Íme a részletes recept:

Hozzávalók:

Ossobuco:

  • 4 szelet borjúlábszár (mindegyik kb. 4 cm vastag)

  • Só és bors ízlés szerint

  • 1/2 csésze liszt (a hús bepanírozásához)

  • 3 evőkanál olívaolaj

  • 2 evőkanál vaj

  • 1 nagy hagyma, apróra vágva

  • 2 szál zeller, apróra vágva

  • 2 sárgarépa, apróra vágva

  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva

  • 1 csésze száraz fehérbor

  • 1 csésze húsleves

  • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom

  • 2 babérlevél

  • 1 teáskanál szárított kakukkfű

  • 1 teáskanál szárított rozmaring

  • 1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva

  • 1 evőkanál citromhéj reszelve

Risotto alla Milanese:

  • 2 csésze arborio rizs

  • 1 közepes hagyma, apróra vágva

  • 1/4 csésze vaj

  • 1/4 csésze száraz fehérbor

  • 1/2 teáskanál sáfrány

  • 1 csésze reszelt parmezán sajt

  • 6 csésze húsleves (forró)

Elkészítés:

  1. Hús előkészítése:

    • Sózd és borsozd meg a borjúlábszár szeleteket, majd forgasd meg őket lisztben.

    • Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a vajat közepes lángon.

    • Pirítsd meg a húsokat mindkét oldalon aranybarnára, majd vedd ki a serpenyőből, és tedd félre.

  2. Zöldségek párolása:

    • Ugyanabban a serpenyőben párold meg az apróra vágott hagymát, zellert és sárgarépát, amíg megpuhulnak (kb. 10 perc).

    • Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és párold további 1-2 percig.

  3. Párolás:

    • Add hozzá a fehérbort a serpenyőbe, és hagyd, hogy a bor nagy része elpárologjon (kb. 5 perc).

    • Tedd vissza a húsokat a serpenyőbe, majd öntsd rájuk a darabolt paradicsomot, húslevest, és add hozzá a babérleveleket, kakukkfüvet és rozmaringot.

    • Fedd le a serpenyőt, és párold lassú tűzön kb. 1,5-2 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul és szinte leesik a csontról.

  4. Risotto alla Milanese elkészítése:

    • Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a vajat közepes lángon.

    • Add hozzá az apróra vágott hagymát, és párold üvegesre.

    • Add hozzá az arborio rizst, és pirítsd egy kicsit, amíg a rizs minden szeme bevonódik a vajjal.

    • Öntsd hozzá a fehérbort, és keverd addig, amíg a bor teljesen felszívódik.

    • Keverd hozzá a sáfrányt, majd fokozatosan add hozzá a forró húslevest, egy merőkanállal egyszerre, folyamatosan kevergetve. Mindig várd meg, amíg az előző adag folyadék felszívódik, mielőtt újabb adag húslevest adnál hozzá.

    • Folytasd a főzést, amíg a rizs meg nem puhul, de még mindig tartja az alakját (kb. 18-20 perc).

    • Végül keverd hozzá a reszelt parmezán sajtot.

  5. Tálalás:

    • Tálald az ossobucót a risotto alla milanese tetején.

    • Szórd meg a friss petrezselyemmel és a reszelt citromhéjjal.

Az Ossobuco egy híres olasz étel, amely Milánóból származik, és több érdekesség is kapcsolódik hozzá:

  1. Név eredete: Az "Ossobuco" szó szerint "lyukas csontot" jelent olaszul, ami a borjúlábszár csontjában található velőre utal. A velő különösen értékes része az ételnek, és az olaszok nagyra értékelik a gazdag ízéért.

  2. Hagyományos kísérő: Az Ossobuco-t hagyományosan Risotto alla Milanese-val tálalják, amely sáfrányos rizottó. Ez az élénk sárga rizottó tökéletes kiegészítője az ízletes húsnak és a gazdag mártásnak.

  3. Hosszú főzési idő: Az étel titka a lassú párolásban rejlik. A hosszú főzési idő alatt a hús megpuhul és az ízek összeérnek, így az Ossobuco igazán szaftos és ízletes lesz.

  4. Történelmi jelentőség: Az Ossobuco már a 19. század elején is népszerű volt, és azóta is a milánói konyha egyik jelképes étele maradt. Az étel népszerűsége az olasz konyha szeretetének és a hagyományok tiszteletének köszönhetően maradt fenn.

  5. Gasztronómiai örökség: Az Ossobuco nem csak Olaszországban, hanem világszerte is elterjedt, és számos étterem kínálja ezt az autentikus olasz fogást. Az étel különlegessége és gazdagsága miatt sok gasztronómiai rendezvény és főzőiskola is foglalkozik az Ossobuco elkészítésével.

Ez is érdekelhet: Hogyan készíts otthon friss gnocchit - Puha és ízletes tészta recept lépésről lépésre

Megjegyzések