Hogyan készíts otthon friss gnocchit - Puha és ízletes tészta recept lépésről lépésre

 Hogyan készíts otthon friss gnocchit - Puha és ízletes tészta recept lépésről lépésre



Íme egy klasszikus gnocchi recept, ami biztosan feldobja az ebédet vagy vacsorát:

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya

  • 250 g liszt (plusz egy kevés a munkafelületre)

  • 1 tojás

  • Só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Főzd meg a burgonyát héjában forró sós vízben, amíg teljesen megpuhul (kb. 20-30 perc).

  2. Szedd le a héját, és törd össze a burgonyát egy burgonyatörővel vagy villával, amíg sima és csomómentes nem lesz.

  3. Hagyjuk a burgonyapürét teljesen kihűlni.

  4. Keverd össze a burgonyapürét a liszttel, a tojással és egy csipet sóval. Gyúrd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.

  5. Oszd a tésztát kisebb adagokra, és formázz belőlük hosszú, kb. 2 cm vastag rudakat.

  6. Vágd a rudakat 1-2 cm-es darabokra, majd nyomd meg őket finoman egy villával, hogy barázdák alakuljanak ki, amelyek jobban megkötik a szószt.

  7. Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és főzd meg a gnocchikat adagonként. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc), szedd ki őket egy szűrőkanállal.

Tálalási javaslatok:

  • Raguval: Készítsd el kedvenc húsos vagy zöldséges ragudat, és keverd össze a gnocchival.

  • Vajjal és zsályával: Olvassz meg egy jó adag vajat egy serpenyőben, adj hozzá friss zsályaleveleket, és pirítsd meg őket. Forrósítsd át benne a gnocchit.

  • Paradicsomszósszal: Készítsd el kedvenc paradicsomszószodat, és tálald a gnocchival. Szórj rá egy kis friss bazsalikomot és reszelt parmezánt.                                                                                                                                                                                                                                            Jó étvágyat kívánok!


Érdekesség:

A gnocchi egy olyan tészta, amelynek története az ókori Róma idejére nyúlik vissza. Az olaszok különféle változatait készítik, például burgonyából, búzadarából vagy akár sütőtökből is. Az egyik legismertebb változata a burgonyából készült gnocchi, amely az észak-olasz konyhában különösen népszerű.

Érdekesség, hogy a gnocchi szó az olasz „nocchio” szóból ered, ami „csomót” vagy „bütyköt” jelent, utalva a tészta jellegzetes formájára. Az olaszok hagyományosan péntekeken vagy ünnepnapokon fogyasztják, gyakran különféle szószokkal tálalva, mint például a ragu, a paradicsomszósz, vagy egyszerűen vajjal és zsályával.

A gnocchi különösen sokoldalú étel, amelyet számos módon lehet elkészíteni és tálalni, így mindig remek választás egy ízletes és gyors fogásra. Az elkészítési módja egyszerű, de a végeredmény mindig lenyűgöző.

Ez is érdekelhet: Pasta alla Genovese Recept – Krémes, Hagyományos Olasz Tésztaétel Egyszerűen

Megjegyzések