Ízletes Makhan Murg Recept: A Hagyományos Vajban Sült Csirke Készítése Otthon
Hozzávalók:
Pác:
1 kg csirkehús (csirkecomb vagy csirkemell), darabokra vágva
200 g natúr joghurt
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál chili por
Só ízlés szerint
Szósz:
3 evőkanál vaj
1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 evőkanál reszelt gyömbér
400 g konzerv paradicsom vagy 4-5 friss paradicsom, felkockázva
1/2 csésze tejszín
2 evőkanál mandula paszta (opcionális)
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál chili por
Só és bors ízlés szerint
Friss koriander levél a díszítéshez
Elkészítés:
Pác elkészítése:
Pácolás: Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot, citromlevet, olajat, koriandert, köményt, garam masalát, chili port és sót. Adjuk hozzá a csirkedarabokat, és alaposan forgassuk össze, hogy minden darabot befedjen a pác. Fedjük le és hagyjuk a hűtőben pácolódni legalább 1 órán át, de legjobb, ha egy éjszakán át.
Csirke sütése:
Sütés: Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Helyezzük a bepácolt csirkedarabokat egy sütőlapra, és süssük kb. 20-25 percig, amíg a csirke átsül és aranybarna lesz. Félretesszük.
Szósz elkészítése:
Hagyma pirítása: Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és további 2 percig pirítjuk.
Fűszerezés és paradicsom: Hozzáadjuk az őrölt koriandert, köményt, garam masalát és chili port, majd jól elkeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és lassú tűzön főzzük, amíg a paradicsom összeesik és szószos állagú lesz.
Tejszín és mandula paszta: Belekeverjük a tejszínt és a mandula pasztát, és addig főzzük, amíg a szósz sűrű és krémes lesz. Ízesítjük sóval és borssal ízlés szerint.
Tálalás:
Csirke hozzáadása: Végül hozzáadjuk a sült csirkedarabokat a szószhoz, és alaposan összeforgatjuk, hogy a csirke minden oldala bevonódjon a szószban. Pár percig együtt főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Díszítés: Az elkészült vajban sült csirkét friss korianderrel megszórva, forrón tálaljuk. Leggyakrabban naan kenyérrel vagy basmati rizzsel kínálják. Érdekesség: Makhan Murg, vagyis vajban sült csirke, az egyik legismertebb indiai étel, és lenyűgöző története van. Az étel eredetileg az 1950-es években keletkezett a híres Moti Mahal étteremben, Új-Delhiben. Az alapötlet az volt, hogy a maradék tandoori csirkét újra felhasználják, így egy gazdag, vajas paradicsomszószban főzték meg, ami az étel jellegzetes krémes textúráját és ízét adja.
Az autentikus Makhan Murg szószának elkészítéséhez gyakran használnak mandula pasztát, ami különleges mélységet és gazdagságot kölcsönöz az ételnek. A tejszín és a vaj hozzáadása teszi igazán krémessé és luxusossá ezt a fogást, amely az indiai konyha egyik ékkövének számít.
Érdekesség még, hogy az étel népszerűsége az egész világon elterjedt, és számos változata létezik, amelyek mind egyedi ízvilágot kínálnak. Az étel népszerűségének köszönhetően számos indiai étterem fő fogása lett, és sokan próbálják otthon is elkészíteni. Ez is érdekelhet: Butter Chicken (Vajban sült csirke) Receptje
Megjegyzések
Megjegyzés küldése