Édes-Savanyú Sertés Recept – Klasszikus Kínai Ízek Otthon Készítve:
Hozzávalók:
500 g sertéshús (comb vagy karaj), csíkokra vágva
1 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
1 zöld kaliforniai paprika, csíkokra vágva
1 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ananászkonzerv (kb. 200 g), lecsepegtetve
3 evőkanál ketchup
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizsecet (vagy fehérborecet)
2 evőkanál barna cukor
1 evőkanál keményítő
1/2 csésze víz
Só, bors ízlés szerint
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a ketchupot, szójaszószt, rizsecetet, barna cukrot és a vizet. Adj hozzá egy evőkanál keményítőt és keverd simára. Tedd félre.
Forrósíts fel egy serpenyőt, és hevíts olajat. Tedd bele a csíkokra vágott sertéshúst és pirítsd, míg barnára sül. Sózd, borsozd ízlés szerint.
Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsd tovább pár percig.
Tedd bele a paprikákat és az ananászt, majd keverd jól össze.
Öntsd rá az előkészített édes-savanyú szószt, és forrald fel. Csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd lassú tűzön még 5-10 percig, míg a szósz besűrűsödik.
Tálald forrón, rizzsel vagy tésztával.
Jó étvágyat!
Érdekesség:
Az édes-savanyú ételnek lenyűgöző története van. A világ különböző kultúráiban megtalálható, de a legismertebb változata a kínai konyhából származik, különösen a kantoni régióból. Az édes-savanyú szószt már az ókori Kínában is használták, bár akkoriban még elsősorban halakhoz és egyéb tengeri ételekhez.
Érdekesség, hogy az édes-savanyú íz kombináció az emberek számára különösen vonzó, mert az ízlelőbimbók mindkét ízre érzékenyek, így az ilyen típusú ételek gyakran nagyon népszerűek.
Különböző variációk léteznek, például az amerikai kínai konyhában az édes-savanyú csirke rendkívül népszerű, míg más országokban más húsfajtákkal készítik.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése