Szecsuáni Csirke Recept – Pikáns és Ízletes Kínai Fogás Otthon
Hozzávalók:
Pác:
500 g csirkemell, falatnyi darabokra vágva
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry
1 teáskanál kukoricakeményítő
Szósz:
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry
1 evőkanál rizsecet
2 teáskanál cukor
1 evőkanál chili paszta vagy chili olaj
1 teáskanál kukoricakeményítő
1/2 csésze csirke alaplé
Főzéshez:
2 evőkanál növényi olaj
2-3 szárított vörös chili paprika, darabokra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 evőkanál friss gyömbér, apróra vágva
1 csésze piros és zöld paprika, csíkokra vágva
1 csésze újhagyma, karikákra vágva
1 teáskanál szecsuáni bors
Elkészítés:
Marinád és előkészítés:
Marinálás: Egy tálban keverjük össze a csirkedarabokat a szójaszósszal, rizsborral és kukoricakeményítővel. Hagyjuk pácolódni legalább 20 percig.
Szósz elkészítése: Egy másik tálban keverjük össze a szójaszószt, rizsbort, rizsecetet, cukrot, chili pasztát vagy chili olajat, kukoricakeményítőt és csirke alaplevet. Tegyük félre.
Főzés:
Olaj felforrósítása: Egy wokban vagy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat közepes-magas lángon.
Chili paprika, fokhagyma és gyömbér: Adjuk hozzá a szárított chili paprikát, fokhagymát és gyömbért, és pirítsuk addig, amíg illatosak lesznek.
Csirke sütése: Tegyük bele a pácolt csirkedarabokat a wokba, és pirítsuk, amíg aranybarnára sülnek és átsülnek.
Zöldségek hozzáadása: Adjuk hozzá a piros és zöld paprika csíkokat, valamint az újhagymát, és pirítsuk további 2-3 percig, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak.
Szósz hozzáadása: Öntsük rá az előkészített szószt a csirkére és zöldségekre, majd keverjük össze alaposan. Hozzáadjuk a szecsuáni borsot, és főzzük, amíg a szósz besűrűsödik és egyenletesen bevonja a hozzávalókat.
Tálalás:
Az elkészült Szecsuáni csirkét forrón tálaljuk, leggyakrabban főtt rizzsel kínálják.
Ez a recept garantáltan ízletes és fűszeres lesz! Jó étvágyat kívánok!
Érdekesség:
A Szecsuáni csirke híres a gazdag és fűszeres ízvilágáról, amely a Szecsuán (Sichuan) tartomány konyhájának alapja. Az étel különleges összetevője a szecsuáni bors, amely valójában nem is bors, hanem a borsfa termése. Ez a fűszer zsibbasztó érzést kelt a szájban, ami egyedi ízélményt ad a fogásnak.
További érdekesség, hogy a szecsuáni konyha híres a "mala" ízvilágról, ami szó szerint zsibbasztóan csípőset jelent. Ez az íz a szecsuáni bors és a chili paprika kombinációjának köszönhető. A szecsuáni csirke emellett azért is különleges, mert gyorsan és magas hőfokon készítik el wokban, ami megőrzi az összetevők frissességét és ropogósságát.
Az autentikus szecsuáni csirke sokszor tartalmaz földimogyorót vagy kesudiót is, ami további textúrát és ízt ad az ételhez. Kína egyik legkedveltebb fogásaként ez az étel az egész világon elterjedt, és a kínai éttermek egyik alapétele lett.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése