Tamale Készítése Lépésről Lépésre: A Legjobb Recept és Tálalási Ötletek
Hozzávalók:
Tésztához:
3 csésze masa harina (kukoricaliszt tamaleshez)
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2 1/2 csésze csirke alaplé vagy víz
1 csésze zsír (sertészsír vagy növényi zsír), olvasztva
Szárított kukoricahéjak (tamale papírok), áztatva és lecsöpögtetve
Töltelékhez:
2 csésze főtt és aprított csirkehús vagy sertéshús
1 csésze zöld salsa vagy vörös chili szósz (ízlés szerint)
1 csésze friss kukorica (opcionális)
1 csésze reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés:
Tésztakészítés:
Tészta előkészítése: Egy nagy tálban keverjük össze a masa harina-t, sütőport és sót. Lassan adjuk hozzá a csirke alaplevet vagy vizet, folyamatosan keverve, hogy sima tésztát kapjunk.
Zsír hozzáadása: Lassan csorgassuk hozzá az olvasztott zsírt, és gyúrjuk össze, amíg a tészta könnyű és habos lesz.
Töltelék előkészítése:
Hús és szósz keverése: Egy közepes tálban keverjük össze az aprított húst a választott salsa vagy chili szósszal. Ízlés szerint adhatunk hozzá friss kukoricát és reszelt sajtot is.
Tamale összeállítása:
Kukoricahéj előkészítése: Helyezzünk egy áztatott és lecsöpögtetett kukoricahéjat egy sima felületre. Tegyünk egy adag (kb. 2 evőkanál) tésztát a kukoricahéj közepére, és lapítsuk el egyenletesen.
Töltelék hozzáadása: Helyezzünk egy kanál húsos tölteléket a tészta közepére.
Felgöngyölítés és zárás: Hajtsuk be a kukoricahéj két oldalát, hogy a tészta és a töltelék teljesen be legyen burkolva, majd hajtsuk fel a héj alját.
Főzés:
Gőzölés: Helyezzük a tamaleseket állítva egy gőzölő edénybe, majd fedjük le. Gőzöljük kb. 1-1,5 órán keresztül, vagy amíg a tészta megkeményedik és elválik a kukoricahéjtól.
Tálalás:
A tamalest forrón tálaljuk, a kukoricahéjat eltávolítva fogyasztjuk. Szervírozhatjuk extra salsa-val vagy tejföllel. Érdekesség: Tamales története mélyen gyökerezik a közép-amerikai kultúrákban, és több ezer éves múltra tekint vissza. Az aztékok, maják és inka civilizációk mind készítettek tamales-t, különböző töltelékekkel és ízesítésekkel. Eredetileg harcosok és utazók étele volt, mert könnyen szállítható és tápláló.
Érdekes módon, a tamales készítésének hagyománya szorosan kapcsolódik a vallási ünnepekhez és rituálékhoz is. Mexikóban a tamales gyakran készül olyan ünnepekre, mint a Dia de los Muertos (A halottak napja) és a Las Posadas (karácsonyi ünnepsorozat).
Tamales készítése egy igazi közösségi esemény is lehet, ahol családok és barátok összegyűlnek, hogy közösen készítsék el az ételt. Ez az úgynevezett "tamalada" egy nagyszerű lehetőség a családi és baráti kapcsolatok erősítésére. Ez is érdekelhet: Guacamole Receptje
Megjegyzések
Megjegyzés küldése