Egyszerű Kung Pao Csirke Recept: Kínai Konyha Legjobb Ízei

 

Egyszerű Kung Pao Csirke Recept: Kínai Konyha Legjobb Ízei




Hozzávalók:

Marinád:
  • 500 g csirkemell, falatnyi darabokra vágva

  • 1 evőkanál szójaszósz

  • 1 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry

  • 1 teáskanál kukoricakeményítő

Szósz:
  • 2 evőkanál szójaszósz

  • 1 evőkanál sötét szójaszósz

  • 1 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry

  • 1 teáskanál cukor

  • 1/2 teáskanál kukoricakeményítő

  • 1/2 csésze csirke alaplé

Főzéshez:
  • 2 evőkanál növényi olaj

  • 3 szárított vörös chili paprika, darabokra vágva

  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva

  • 1 evőkanál friss gyömbér, apróra vágva

  • 1 csésze pörkölt földimogyoró

  • 2 újhagyma, karikákra vágva

Elkészítés:

Marinád és előkészítés:
  1. Marinálás: Egy tálban keverjük össze a csirkedarabokat a szójaszósszal, rizsborral és kukoricakeményítővel. Hagyjuk pácolódni legalább 20 percig.

  2. Szósz elkészítése: Egy másik tálban keverjük össze a szójaszószt, sötét szójaszószt, rizsbort, cukrot, kukoricakeményítőt és csirke alaplevet. Tegyük félre.

Főzés:
  1. Olaj felforrósítása: Egy wokban vagy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat közepes-magas lángon.

  2. Chili, fokhagyma és gyömbér: Adjuk hozzá a szárított chili paprikát, és pirítsuk addig, amíg illatos lesz. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, és pirítsuk további 1 percig.

  3. Csirke sütése: Tegyük bele a pácolt csirkedarabokat a wokba, és pirítsuk, amíg aranybarnára sülnek és átsülnek.

  4. Szósz hozzáadása: Öntsük rá az előkészített szószt a csirkére, és főzzük addig, amíg a szósz besűrűsödik és egyenletesen bevonja a csirkét.

  5. Mogyoró és újhagyma: Adjuk hozzá a pörkölt földimogyorót és az újhagyma karikákat, majd pirítsuk további 1-2 percig, amíg minden összeforr.

Tálalás:
  • Az elkészült Kung Pao csirkét forrón tálaljuk, leggyakrabban főtt rizzsel kínálják.

Ez a recept remek választás, ha egy ízletes és fűszeres ételt szeretnél készíteni. Jó étvágyat kívánok!

Érdekesség:

A Kung Pao csirke egy híres és népszerű étel, amely Kína Szecsuan tartományából származik. Az étel neve egy Qing-dinasztia korabeli hivatalnok, Ding Baozhen, más néven Kung Pao (宮保), tiszteletére lett elnevezve. Ding Baozhen imádta ezt az ételt, és ennek köszönhetően vált híressé és népszerűvé a kínai konyhában.

Egy másik érdekes tény, hogy a Szecsuán konyha egyik jellegzetessége a "mala" íz, amely szó szerint "zsibbasztóan csípős" ízt jelent. Ez az íz kombinálja a szecsuáni bors és a szárított chili paprika fűszerességét, amely különleges és izgalmas élményt nyújt az ízlelőbimbóknak.

Az autentikus Kung Pao csirke elkészítéséhez szükséges földimogyoró és zöldhagyma is, amelyek nemcsak az ízt, hanem a textúrát is gazdagítják. Ezen kívül, az étel titka a wok használatában rejlik, amely magas hőmérsékleten gyorsan pirítja a hozzávalókat, megőrizve azok frissességét és ropogósságát.

Ez a gazdag történet és az összetett ízvilág teszi a Kung Pao csirkét egy különleges és közkedvelt fogássá szerte a világon. 

Ez is érdekelhet: Pekingi Sült Kacsa Receptje



Megjegyzések