Pasta alla Genovese Recept – Krémes, Hagyományos Olasz Tésztaétel Egyszerűen

Pasta alla Genovese Recept – Krémes, Hagyományos Olasz Tésztaétel Egyszerűen



Hozzávalók:

Ragu Genovese:
  • 1 kg marha- vagy sertéshús (comb vagy lapocka), nagyobb darabokra vágva

  • 1,5 kg vöröshagyma, vékonyra szeletelve

  • 3 evőkanál olívaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva

  • 2 szár zeller, apróra vágva

  • 2 sárgarépa, apróra vágva

  • 1 pohár fehérbor

  • 2-3 babérlevél

  • Friss kakukkfű és rozmaring (ízlés szerint)

  • Só és bors ízlés szerint

  • 500 g rigatoni vagy penne tészta

  • Reszelt pecorino vagy parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

Ragu Genovese elkészítése:
  1. Hagyma és zöldségek előkészítése: Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, és pirítsuk lassú tűzön, amíg aranybarnára sül, kb. 30-40 perc.

  2. Zöldségek hozzáadása: Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, zellert és sárgarépát, majd pirítsuk további 10 percig.

  3. Hús hozzáadása: Tegyük bele a nagyobb darabokra vágott húst, és pirítsuk körbe minden oldalát, amíg aranybarna nem lesz.

  4. Bor és fűszerek: Öntsük hozzá a fehérbort, és forraljuk fel, hogy az alkohol elpárologjon. Adjuk hozzá a babérlevelet, friss kakukkfüvet és rozmaringot. Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.

  5. Lassú főzés: Fedjük le a lábast, és lassú tűzön főzzük 2-3 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul és szálakra esik szét. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet, hogy a ragu ne száradjon ki.

Tészta főzése:
  1. Tészta főzése: Egy nagy lábosban forraljunk fel bő vizet, és adjunk hozzá egy csipet sót. Főzzük meg a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint, majd szűrjük le, de tartsuk meg egy kis főzővizet.

Tálalás:
  1. Tészta és ragu összekeverése: A főtt tésztát keverjük össze a ragu genovese-vel, és ha szükséges, adjunk hozzá egy kis főzővizet, hogy krémesebb legyen.

  2. Díszítés: Az elkészült Pasta alla Genovese-t reszelt pecorino vagy parmezán sajttal megszórva tálaljuk.

Ez a klasszikus olasz étel gazdag és ízletes, tökéletes egy családi ebédhez vagy vacsorához. Jó étvágyat kívánok!

Érdekesség: 

A Pasta alla Genovese eredete érdekes módon nem Genovából, hanem Nápolyból származik. Az étel neve félrevezető, mivel a "Genovese" valójában egy neves genovai szakácsra utal, aki Nápolyban dolgozott és ezt az ételt népszerűsítette.

Az étel egyik különlegessége a rengeteg hagyma használata, ami lassú főzés során édes és karamellizált ízt ad a ragunak. Egyes receptek szerint akár 2-3 kiló hagymát is használnak hozzá! A hagyma édessége és a hús gazdag íze kombinálódik, így hozva létre a mély és összetett ízvilágot.

Ez az étel nemcsak finom, hanem tápláló is, hiszen a lassú főzés során a hús és a zöldségek összes íze és tápanyaga megmarad.

Ez is érdekelhet: Spaghetti Carbonara Receptje


Megjegyzések