Masala Dosa Recept: Hagyományos Indiai Palacsinta Készítése Fűszeres Töltelékkel
Hozzávalók:
Dosa tésztához:
1 csésze rizs
1/2 csésze urad dal (fekete lencse hántolt változata)
1/4 teáskanál görögszéna mag
Só ízlés szerint
Víz szükség szerint
Masala töltelékhez:
2 közepes burgonya, meghámozva és felkockázva
1 közepes hagyma, vékonyra szeletelve
1 zöld chili, felaprítva
1/2 teáskanál mustármag
1/2 teáskanál kurkuma
6-8 curry levél
2 evőkanál olaj
Só ízlés szerint
Friss koriander levél a díszítéshez
Elkészítés:
Dosa tészta:
Áztatás: A rizst és az urad dal-t külön áztatjuk vízben 4-6 órán át. A görögszéna magokat is hozzáadhatjuk az urad dal-hoz.
Őrlés: Az áztatott rizst és dal-t külön-külön finom pasztává őröljük, majd összekeverjük. Hozzáadunk egy kis vizet, hogy sűrű, sima tésztát kapjunk.
Erjesztés: Az elkészült tésztát lefedve, meleg helyen 8-12 órán keresztül pihentetjük, amíg meg nem erjed.
Masala töltelék:
Burgonya főzés: A burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük és áttörjük.
Pirítás: Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a mustármagot és hagyjuk, hogy kipattogjanak. Hozzáadjuk a szeletelt hagymát, zöld chili-t és curry leveleket, majd üvegesre pirítjuk.
Fűszerezés: Hozzáadjuk a kurkumát és a sót, majd az áttört burgonyát is belekeverjük. Alaposan összekeverjük és pár percig pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Dosa sütés:
Sütés: Egy tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, enyhén megkenjük olajjal. Egy merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyő közepére, és körkörös mozdulatokkal elterítjük vékony palacsintává.
Töltelék: Amikor a dosa szélei kezdenek felpöndörödni és aranybarnára sülnek, egy kanálnyi masala tölteléket helyezünk a közepére, és a dosát félbehajtjuk.
Tálalás: Friss koriander levéllel díszítve, kókuszcsatnival és sambar levessel tálaljuk.
Ezt a receptet biztosan élvezni fogod elkészíteni és fogyasztani is! Jó étvágyat!
Érdekesség:
Masala Dosa egy híres dél-indiai étel, és elkészítése mögött érdekes történet rejlik. Eredetileg Dél-Indiában, Tamil Nadu államban keletkezett, és az évszázadok során vált népszerűvé az egész országban és a világon. A dosa elkészítésének hagyománya több mint 2000 éves múltra tekint vissza.
Egy érdekes tény: az erjesztett tészta, amelyből a dosa készül, rendkívül jótékony hatással van az emésztésre. Az erjesztési folyamat során hasznos baktériumok fejlődnek ki, amelyek segítik az emésztést és javítják a bélflóra egészségét.
Masala Dosa gyakran kíséri a kókuszcsatni és a sambar, egy fűszeres lencseleves, amely még ízletesebbé teszi ezt az ételt. Az étel ízvilága és textúrája miatt nem csoda, hogy világszerte sokan szeretik.
Ez is érdekelhet: Butter Chicken (Vajban sült csirke) Receptje
Megjegyzések
Megjegyzés küldése