Masala Dosa Recept: Hagyományos Indiai Palacsinta Készítése Fűszeres Töltelékkel

 

Masala Dosa Recept: Hagyományos Indiai Palacsinta Készítése Fűszeres Töltelékkel



Hozzávalók:

Dosa tésztához:
  • 1 csésze rizs

  • 1/2 csésze urad dal (fekete lencse hántolt változata)

  • 1/4 teáskanál görögszéna mag

  • Só ízlés szerint

  • Víz szükség szerint

Masala töltelékhez:
  • 2 közepes burgonya, meghámozva és felkockázva

  • 1 közepes hagyma, vékonyra szeletelve

  • 1 zöld chili, felaprítva

  • 1/2 teáskanál mustármag

  • 1/2 teáskanál kurkuma

  • 6-8 curry levél

  • 2 evőkanál olaj

  • Só ízlés szerint

  • Friss koriander levél a díszítéshez

Elkészítés:

Dosa tészta:
  1. Áztatás: A rizst és az urad dal-t külön áztatjuk vízben 4-6 órán át. A görögszéna magokat is hozzáadhatjuk az urad dal-hoz.

  2. Őrlés: Az áztatott rizst és dal-t külön-külön finom pasztává őröljük, majd összekeverjük. Hozzáadunk egy kis vizet, hogy sűrű, sima tésztát kapjunk.

  3. Erjesztés: Az elkészült tésztát lefedve, meleg helyen 8-12 órán keresztül pihentetjük, amíg meg nem erjed.

Masala töltelék:
  1. Burgonya főzés: A burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük és áttörjük.

  2. Pirítás: Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a mustármagot és hagyjuk, hogy kipattogjanak. Hozzáadjuk a szeletelt hagymát, zöld chili-t és curry leveleket, majd üvegesre pirítjuk.

  3. Fűszerezés: Hozzáadjuk a kurkumát és a sót, majd az áttört burgonyát is belekeverjük. Alaposan összekeverjük és pár percig pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Dosa sütés:
  1. Sütés: Egy tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, enyhén megkenjük olajjal. Egy merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyő közepére, és körkörös mozdulatokkal elterítjük vékony palacsintává.

  2. Töltelék: Amikor a dosa szélei kezdenek felpöndörödni és aranybarnára sülnek, egy kanálnyi masala tölteléket helyezünk a közepére, és a dosát félbehajtjuk.

  3. Tálalás: Friss koriander levéllel díszítve, kókuszcsatnival és sambar levessel tálaljuk.

Ezt a receptet biztosan élvezni fogod elkészíteni és fogyasztani is! Jó étvágyat! 


Érdekesség:


Masala Dosa egy híres dél-indiai étel, és elkészítése mögött érdekes történet rejlik. Eredetileg Dél-Indiában, Tamil Nadu államban keletkezett, és az évszázadok során vált népszerűvé az egész országban és a világon. A dosa elkészítésének hagyománya több mint 2000 éves múltra tekint vissza.

Egy érdekes tény: az erjesztett tészta, amelyből a dosa készül, rendkívül jótékony hatással van az emésztésre. Az erjesztési folyamat során hasznos baktériumok fejlődnek ki, amelyek segítik az emésztést és javítják a bélflóra egészségét.

Masala Dosa gyakran kíséri a kókuszcsatni és a sambar, egy fűszeres lencseleves, amely még ízletesebbé teszi ezt az ételt. Az étel ízvilága és textúrája miatt nem csoda, hogy világszerte sokan szeretik. 

Ez is érdekelhet: Butter Chicken (Vajban sült csirke) Receptje

Megjegyzések