Hogyan készíts töltött káposztát - Hagyományos magyar recept lépésről lépésre

 Hogyan készíts töltött káposztát - Hagyományos magyar recept lépésről lépésre

"Töltött káposzta savanyított káposztalevélben."-"Stuffed cabbage in pickled cabbage leaves."


Hozzávalók:

  • 1 fej savanyított káposzta (kb. 12-15 levél)

  • 500 g darált sertés- vagy marhahús

  • 1 csésze rizs (félkészre főzve)

  • 1 nagy hagyma, apróra vágva

  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

  • 1 tojás

  • 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika

  • Só és bors ízlés szerint

  • 200 g füstölt hús (szalonna vagy kolbász)

  • 2 evőkanál olaj

  • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom

  • 1 teáskanál cukor

  • 1 babérlevél

  • 1 csésze tejföl (opcionális)

  • Friss kapor vagy petrezselyem (opcionális)

Elkészítés:

  1. Töltelék elkészítése:

    • Egy nagy tálban keverd össze a darált húst, félkészre főzött rizst, apróra vágott hagymát, fokhagymát, tojást, őrölt fűszerpaprikát, sót és borsot. Gyúrd alaposan össze, hogy egységes masszát kapj.

  2. Káposztalevelek előkészítése:

    • Óvatosan válaszd szét a savanyított káposztaleveleket, és vágd ki a vastagabb ereket, hogy könnyen lehessen tekerni őket.

  3. Töltés és tekerés:

    • Helyezz egy kanálnyi tölteléket minden káposztalevél közepére, és tekerd fel a leveleket úgy, hogy a széleket behajtod, majd szorosan feltekered.

  4. Füstölt hús előkészítése:

    • Vágd a füstölt húst kisebb darabokra, és pirítsd meg egy nagy lábasban olajon, amíg aranybarna nem lesz.

  5. Káposztatekercsek főzése:

    • Helyezd a káposztatekercseket szorosan egymás mellé a lábasban a füstölt húsra.

    • Add hozzá a darabolt paradicsomot, egy teáskanál cukrot, babérlevelet, és annyi vizet, hogy éppen ellepje a káposztát.

    • Fedő alatt lassú tűzön párold kb. 1,5-2 órán át, amíg a káposzta megpuhul és az ízek jól összeérnek.

  6. Tálalás:

    • Tálald a töltött káposztát forrón, tejföllel meglocsolva és friss kaporral vagy petrezselyemmel díszítve, ha szereted.


A töltött káposzta nemcsak finom, de rengeteg érdekesség is kapcsolódik hozzá:

  1. Történelmi gyökerek: A töltött káposzta Európa számos részén ismert és kedvelt étel, különösen Közép- és Kelet-Európában. Magyarországra a török hódoltság idején került, és azóta a magyar konyha szerves részévé vált.

  2. Ünnepi étel: A töltött káposzta az egyik legnépszerűbb karácsonyi és ünnepi étel Magyarországon. Sok család hagyományosan az ünnepi asztalra készíti el, mivel laktató és jól eltartható étel.

  3. Regionális változatok: A töltött káposzta különféle változatokban készülhet az ország különböző részein. Például a székelykáposzta egy különleges változat, amely tejföllel és paprikás lével készül. A csángó változatban pedig kaprosan készítik.

  4. Egészséges és tápláló: A savanyított káposzta gazdag C-vitaminban és probiotikumokban, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre és az immunrendszerre. A hús és rizs keveréke pedig kiegyensúlyozott táplálékot biztosít.

  5. Nagy adagok: A töltött káposztát gyakran nagy mennyiségben készítik, mivel az ízei az idő múlásával még jobban összeérnek. Az étel akár több napig is eláll, és sokan állítják, hogy másnap még finomabb.

Ez is érdekelhet: Hogyan készíts hagyományos magyar halászlevet - Autentikus halászlé recept lépésről lépésre

Megjegyzések